bielkoviny, ktoré sa v tele štiepia na aminokyseliny, sú základnou stavebnou látkou tkanív. Okrem výstavby svalov zaisťujú aminokyseliny – základné stavebné kamene bielkovín – obnovu buniek, tvorbu hormónov, boj proti infekciám a prenosy nervových vzruchov.
1g bielkoviny = 4kcal energie
v 100g ryby je asi 30g bielkovín a 120kcal energie, pochádzajúcej z bielkovín.
Formy a funkcie bielkovín:
voľné aminokyseliny – sa nemusia tráviť a ľahko sa vstrebávajú priamo do krvného obehu
hydrolyzované bielkoviny (hydrolyzáty) – sú akoby natrávené, ľahko sa vstrebávajú, ale aj tak musia byť trávené, pretože obsahujú dlhé reťazce molekúl (napr. laktalbumín alebo pšeničná bielkovina)
rozvetvené aminokyseliny – pri cvičení pomáhajú tvorbe alanínu z glukózy, ktorý bráni katabolizmu.
di- a tri peptidy – sú jednoduché bielkoviny zložené z 2-3 molekúl aminokyselín, takisto sa aj rýchlo vstrebávajú
bielkoviny rastinného pôvodu – prírodné zdroje bielkovín, často v doprovode vlákniny, sú nekomplexné (chudobnejšie na niektoré aminokyseliny), pomaly sa vstrebávajú a trávia
bielkoviny živočíšneho pôvodu – prírodné zdroje bielkovín obsahujúce všetky nevyhnutné (esenciálne)aminokyseliny, pomaly sa trávia a obzvlášť, ked sú v doprovode množstva tuku
aminokyseliny:
esenciálne (nevyhnutné) – sú to aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť vôbec alebo v dostatočnom množstve s musíme ich preto prijímať v strave: izoleucín, leucín, lysín, methionín, fenylalanín, threonín, tryptofán a valín.
podmienene esenciálne – ich nevyhnutnosť pre organizmus závisí na okolnostiach . Nadoberajú na dôležitosti napríklad pri obmedzení množstva esenciálnych aminokyselín v strave: arginín, cysteín, cystín, glutamín, histidín, prolín a tyrosín
neesenciálne – telo si môže tieto aminokyseliny vytvoriť z iných aminokyselín, tukov alebo sacharidov. Keď jeme stravu bohatú na bielkoviny, nemusíme sa obávať ich nedostatku: alanín, asparagín, kyselina aspartová, kyselina glutamínová, glycerín a serín.