Aj keď vitamíny ani minerály neprinášajú do tela žiadnu energiu, sú nevyhnutné k zaisteniu prakticky všetkých životne dôležitých životných funkcií. Vďaka nim prebiehajú reakcie ľudského metabolizmu, uvolňovaniu energie zo živín, tvorba bielkovín a svalstva, tráviace procesy atď…
minerály | denná dávka | telesné funkcie | potravinové zdroje |
draslík | 2g | zachováva rovnováhu elektrolytov, podporuje celistvosť bunky, svalovú kontrakciu, prenos nervových vzruchov | mäso, mlieko, obilniny, zelenina, strukoviny |
vápnik | 1-1,3g | stavba a zdravie kostí, svalová kontrakcia a relaxácia, nervové funkcie zrážanie krvi, krvný tlak, imunita | mliečne výrobky, malé druhy rýb s kosťami, tofu, zelenina, strukoviny |
fosfor | 0,7-1,25g | stavba kostí, súčasť každej bunky, energetický prenos, súčasť RNA, DNA a fosfolipidov | mäso, ryby, hydina, vajcia, mlieko |
železo | 18mg | súčasť hemoglobínu(prenáša kyslík) a myoglobínu(zaisťuje svalovú kontrakciu) | červené mäso, ryby, hydina, ustrice, chlieb, mliečne výrobky |
jód | 150µg | regulácia rastu, vývoja a metabolizmu | jodizovaná soľ, morské plody, chlieb, mliečne výrobky |
horčík | 310-420mg | tvorba kostí a bielkovín, aktivita enzýmov, svalová kontrakcia, prenos nervových vzruchov, imunita | orechy, strukoviny, celozrnné pečivo, tmavá zelenina, morské plody, čokoláda, kakao |
zinok | 15mg | tvorba RNA a DNA, imunita, transport vitamínu A, hojenie rán, riadenie chuti, tvorba spermy a inzulínu | mäso, ryby, hydina, celozrnné pečivo, zelenina |
chloridy | 750mg | rovnováha elektrolytov a tekutín, trávenie | kuchynská soľ, sójová omáčka, slané potraviny |
sodík | 500mg | rovnováha elektrolytov a tekutín, prenos nervových vzruchov, svalová kontrakcia | kuchynská soľ, sójová omáčka, slané potraviny |
selén | 55-70µg | antioxidant, spolupracuje s vitamínom E | morské plody, mäso, obilniny |
meď | 2mg | podpora vstrebávania železa, súčasť množstva enzýmov | mäso, pitná voda |
mangán | 2-5mg | podpora bunkových procesov | väčšina potravín |
fluoridy | 2,9-3,8µg | stavba kostí a zubov | pitná voda, čaj, morské plody |
chróm | 50-200µg | podpora uvoľňovania energie z glukózy | mäso, tuky, rastlinné oleje, nerafinované potraviny |
molybdén | 75-250µg | podpora bunkových procesov | strukoviny, cereálie, vnútornosti |
vitamíny | denná dávka | telesné funkcie | potravinové zdroje |
A | 5000 m.j. | zrak, ochrana pokožky, rast kostí a zubov, rozmnožovanie, imunita | čerstvé mlieko, syry, maslo, smotana, vajcia, pečeň, špenát, brokolica, tmavo-oražové ovocie, zelenia |
B1, thiamín | 1,1-1,4mg | koenzým energetického metabolizmu, chuť, nervový systém | červené mäso, celozrnné pečivo, orechy, strukoviny |
B2, riboflavín | 1,1-1,4mg | koenzým energetického metabolizmu, zdravie pokožky, podpora videnia | mlieko, jogurt, syry, cottage, pečeň, obilniny |
B3, niacín | 16-18g | koenzým energetického metabolizmu, premena sacharidov na energiu, zdravie pokožky, podpora nervovej činnosti a trávenia | mlieko, vajcia, mäso, hydina, celozrnné pećivo, cereálie, orechy |
B5, kyselina pantoténová | 5-6mg | energetický metabolizmus | väčsina potravín |
B6 | 1,3-2mg | koenzým v metabolizme energie, podporuje premenu trypofánu na niacín, tvorba červených krviniek | zelená listová zelenina, mäso, ryby, hydina, ustrice, strukoviny, ovocie, celozrnné pečivo |
B10, kyselina listová | 400-600µg | obnova buniek | zelená listová zelenina, semená, strukoviny, pečeň |
B12 | 2,4-2,6µg | obnova buniek, vedenie nervových vzruchov, metabolizmus aminokyselín a mastných kyselín | mäso, ryby, hydina, ustrice, mlieko, syry, vajcia |
C | 1g | tvorba kolagénu a tyroxínu, antioxidant, metabolizmus aminokyselín, imunita, vstrebávanie železa | citrusové plody, kapusta, tmavo zelená zelenina, melón, drobné plody, paprika, paradajky, zemiaky |
D | 200-400m.j. | stavba kostí, vstrebávanie vápnika a fosforu | čerstvé mlieko, rybí tuk, vaječné žĺtky, pečeň, ale aj slnečné paprsky |
E | 30m.j. | antioxidant, ochrana vitamínu A, výstavka membrán v bunkách | polonenasýtené rastlinné oleje, listová zelenina, pšeničné klíčky, celozrnné pečivo, pečeň, vaječné žĺtky, orechy, semená |
K | 60-80µg | obmedzenie zrážanlivosti krvi, regulácia vápnika v krvi | listová zelenina, kapusta, mlieko, pečeň |