• 19. marca 2024 12:02

starostlivý výber chleba je namieste

Pretože je jeho spotreba vysoká, tak veľmi záleží na tom, aký chlieb jeme. Pokiaľ jeme len jeden druh chleba a navyše je vyrobenú z bielej múky, ktorá bola predtým spracovaním pozbavená vonkajšej šupky a klíčku, ktoré obsahujú pre náš organizmus veľmi hodnotné výživné látky, nemôžeme to považovať za zdravé. Aj biely kysnutý chlieb obsahuje (vďaka kvasniciam) plnohodnotnú bielkovinu a vitamíny skupiny B, no jeho hodnota z pohľadu zdravej výživy je oveľa nižšia ako hodnota celozrnného chleba.

Chlieb môžeme označiť za najčastejšie konzumovanú potravinu.

V súčasnosti sa najbežnejšie konzumujú štyri hlavné druhy chlebov:

  • pšeničné
  • ražné
  • pšenično-zemiakové
  • pšenično-ražné

Je dobré striedať rôzne druhy chleba a dávať prednosť celozrnným. Netreba sa obávať ani takých chlebov, ktoré sú vyrobené z netypických druhov múk (napr. pohánková, ovsená alebo jačmenná). Ich chuť vás určite príjemne prekvapí a sú aj veľmi hodnotné pre ich obsah výživných látok. Ak sa tieto chleby v histórii jedli v časoch núdze, neznamená to, že boli menej chutné alebo menej zdravé. Ani obsah otrúb alebo šrotu neznamená, že ide o chlieb menej kvalitný. Práve naopak. Takýto chlieb je nielen veľmi zdravý, ale počas pečenia sa z takéhoto, na hrubo tlčeného zrna alebo šupky zrna, uvoľňujú aromatické látky a hotový chlieb je výnimočne chutný a voňavý.

Pokiaľ je chlieb balený, na etikete nájdete percentuálne zloženie múky a ostatných zložiek. V prípade, že držíte diétu alebo sa len chcete zdravo stravovať, mala by prevládať celozrnná múka nad pšeničnou, bonusom sú jadierka obsiahnuté v chlebe.

Biely zemiakový chlieb, sedliacke chleby, biele tukové pečivo, bagety, pletenky, rožky, štangle, žemle a pod. by ste pri diéte mali úplne vynechať a nahradiť ich len celozrnnými výrobkami. Miesto sezamovej žemle si radšej dajte fínsky chlebík, knackebrot, či slnečnicový chlieb s vysokým podielom celozrnnej múky.

Chlieb z pšeničnej múky

Neobsahuje takmer žiadnu vlákninu, minerály, vitamíny či zdravý tuk. Z takéhoto chleba sa rýchlo priberá v dôsledku toho, že je vyrobený z pšeničnej múky. Energiu z chleba spotrebujeme príliš rýchlo a onedlho sme znova hladný.

Chlieb z celozrnnej múky

Je vyrobený z pšenice, ryže, jačmeňa a iných. Prospešné pre náš organizmus je ak múka je mletá nahrubo. Takto ostávajú v múke aj otruby a iné zložky, ktoré pomáhajú tráveniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *