porcie
ingrediencie
- 1 kg bieleho smotanového jogurtu (každý má svoju obľúbenú značku, takže nepíšem, aký)
- 1/2 lyžičky lyžičky soli (môže - nemusí, alebo podľa chuti aj viac)
postup
1. Do hrnca dáme čistú gázu alebo redšie plátno s rozmermi 125 x 75 cm, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Hrniec odstavíme z ohňa, gázu vyberieme vareškou a dobre vyžmýkame (natiahneme si gumené rukavice).
2. Gázu preložíme na polovicu a vystelieme ňou cedník alebo sitko nad veľkou misou. Do misy dáme jogurt a primiešame doň soľ. Jogurt navŕšime doprostred gázy. .
3. Gázu zviažeme a zavesíme nad misu. Ak máme dostatočne hlboký drez, gázu môžeme zavesiť na vodovodný kohútik. Ak nie, na 2 stoličky položíme rúčku od metly a medzi ne postavíme na zem misu. Gázu s jogurtom priviažeme na rúčku. Cedník či sitko odložíme a tekutinu z jogurtu necháme odkvapkávať najmenej 12 hodín.
4. Hustý scedený jogurt preložíme do nylonového sitka nad misou. Zľahka zakryjeme mikroténovou fóliou a dáme do chladničky na ďalších 24 hodín, kým nezmäkne a nezostane krémový. Takýto jogurt vydrží v chladničke do 5 dní.