prečo je tvaroh dôležitý
Tvaroh je mliečny výrobok smotanovej chuti, tuhšej konzistencie a obvykle bielej farby. Vzniká zrážaním mliečnej bielkoviny-Kazeínu. Názvom tvaroh sa označujú…
rybie mäso
Biologická hodnota Rybie mäso sa vyznačuje vysokou biologickou hodnotou a jeho prednosť oproti červenému mäsu je ľahká stráviteľnosť. Podľa tohto,…
Ako vaša strava ovplyvňuje váš metabolizmus: Veda vo výžive
Metabolizmus je prevažne ovplyvňovaný genetikou, ale strava a životný štýl tiež zohrávajú dôležitú úlohu v tom, ako telo spracováva potravu…
šošovica – bielkoviny, železo, vápnik
Šošovica bola vraj známa už v starom Egypte, kam sa dovážala a stala sa jedlom boháčov. Najviac šošovice sa však…
Metabolické typovanie: Objavte svoj ideálny stravovací a cvičebný plán
Každý z nás je jedinečný, čo sa týka nášho tela, trávenia a metabolizmu. To, čo funguje pre jedného človeka, nemusí…
Cvičenie a metabolizmus: Ako maximalizovať váš potenciál spaľovania kalórií
Cvičenie a metabolizmus sú dve kľúčové slová, ktoré sú často spájané s chudnutím a zlepšením fyzickej kondície. Prečo? Pretože zvýšený…
olomoucké syrečky alias tvarůžky
Olomoucké syrečky, alebo čes. Olomoucké tvarůžky, sú druhom mäkkého zrejúceho syra. Vyrábajú sa v Lošticiach v Olomouckom kraji a vyznačujú…
mlieko – kvalitný zdroj bielkovín
Pohár mlieka V každom pohári 225 ml mlieka najdete asi 8 g bielkovín, ktoré sú z 80% kazeínové a z…
sója
Popis rastliny: Sója /Glycine max, Glycine soja/ patrí medzi dvojročné teplomilné rastliny. Je to kríček dorastajúci do výšky 50-90 cm,…
quinoa – neobvykle kompletná potravina
Za exotickým názvom se skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet. A nemala by uniknúť ani…