• 22. mája 2024 18:57

vitamíny

  • Home
  • šošovica – bielkoviny, železo, vápnik

šošovica – bielkoviny, železo, vápnik

Šošovica bola vraj známa už v starom Egypte, kam sa dovážala a stala sa jedlom boháčov. Najviac šošovice sa však…

brokolica lieči

Hoci sa sýtozelené hlávky brokolice ešte celkom neudomácnili v každej kuchyni, stali sa v priebehu niekoľkých rokov veľmi obľúbenou súčasťou…

surová alebo varená zelenina?

Odpoveď na otázku, či jesť iba surovú, alebo aj varenú zeleninu, je trocha zložitejšia. Potraviny, teda aj zelenina, majú výživovú…

koreňová zelenina

Keď sa povie koreňová zelenina, väčšinou si predstavíme len mrkvu, zeler a petržlen. Lenže v skutočnosti je to každá zelenina…

zázrak menom jablko

Sladké, voňavé, šťavnaté … Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Aj napriek tomu jeho konzumácia klesá a mnohí uprednostňujú…

quinoa – neobvykle kompletná potravina

Za exotickým názvom se skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet.  A nemala by uniknúť ani…

vápnik – dôvod, prečo piť mlieko

Mlieko v ľudskej výžive sa dá považovať za skutočne najhodnotnejšiu potravinu, pretože obsahuje všetky živiny, nevyhnutné pre zachovanie a vývoj…

chlorella – zelená riasa alebo liek?

Jej názov je odvodený od latinského zelený a malý. Pre svoj vysoký obsah chlorofylu, ktorý je najvyšší zo všetkých známych…

biela alebo hnedá ryža?

Hnedá ryža je výživná, ľahko stráviteľná potravina, ktorá pomáha predchádzať chronickej zápche a rôznym druhom rakoviny. Na rozdiel od bielej…

čo obsahujú zemiaky?

Zemiaky sa v Európe konzumujú často, niekedy však prehliadame výživové kvality tejto základnej plodiny. Začnime tým, že existujú značné výživové…