Obsah
História jogurtu
Jogurty už patria do nášho jedálnička už tisícročia. Prvý jogurt vznikol náhodným kysaním, pravdepodobne pri kontakte s baktériami, ktoré sa nachádzali vo vnútri vaku z kozej kože, v ktorom sa prepravovalo mlieko. Baktérie v kombinácií s teplým prostredím vo vaku, vytvorili vhodné prostredie pre mliečne kysnutie. Dnes je za kolísku jogurtu považované Bulharsko. Písal sa rok 1905, keď sa v Lekárskom inštitúte v Ženeve podarilo Bulharovi Stamenovi Grigorovovi izolovať z bulharského jogurtu dva osobitné druhy laktobacilov, ktoré tento proces majú na svedomí. Neskôr ich nazvali lactobacillus bulgaricus a streptokok termophilus. Fakt, že objavené špeciálne baktérie majú skutočne aj mimoriadny blahodarný účinok na ľudský organizmus však už nezistil Grigorov, ale až ďalší vedec, Rus Ilja Mečnikov a za tento objav získal dokonca Nobelovu cenu. V spolupráci viacerých vedcov z Pasteureovho ústavu vo Francúzsku dokázal, že baktérie v jogurte neutralizujú toxické látky v črevnej mikroflóre, pôsobia proti viacerým chorobám, posilňujú imunitný systém a predlžujú ľudský život.Prečo jesť teda jogurt
Jogurty patria medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečnych výrobkov. Pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. V črevách sa tvorí 70 – 80 % imunitného systému. Jogurtová kultúra napomáha k lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v zažívacom trakte. Sú bohaté na bielkoviny, vitamíny A, B2, B12 a D, kyselinu listovú a predovšetkým sú bohatým zdrojom vápnika. Pravidelná konzumácia jogurtov vraj dokáže pozdvihnúť náladu, utlmiť depresie, či dokonca spomaliť starnutie. Stačí jeden malý téglik denne a naša imunita plesá od radosti. Pokožka je zdravšia, netrpíme dermatitídou, ekzémami. Chráni nás pred salmonelózou.Účinky pre Váš organizmus:
-
- podpora správnej látkovej premeny,
-
- podpora imunitného systému,
-
- zlepšenie trávenia,
-
- bránenie množeniu škodlivých baktérií,
-
- znižovanie hladiny škodlivých látok pri trávení,
-
- optimalizácia hladiny cholesterolu, podpora pri laktácii,
-
- pozitívny účinok na zdravie dieťaťa,
-
- ochrana pred infekciami a alergiami.
-
- je prostriedkom dlhovekosti
Jogurt ako prostriedok chudnutia
Kvôli jeho zníženému obsahu tuku sa osvedčil aj pri redukčnej diéte. Zaraďujeme ho medzi nízkokalorickú potravinu, a jeho probiotické kultúry podporujú proces chudnutia tým, že ovplyvňujú látkovú premenu a vstrebávanie živín. Aj prostredníctvom jogurtovej diéty môžete zhodiť niekoľko kilogramov. Jogurt obsahuje potrebné bielkoviny a v kombinácii so zeleninou a ovocím dodáte organizmu aj vitamíny a minerály v dostatočnom množstve. Denne môžete zjesť päť téglikov bieleho živého jogurtu s nízkym obsahom tuku.Jogurty podľa obsahu tuku
- nízkotučný – do 0,5 % tuku
- so zníženým obsahom tuku – od 0,5 do 3 % tuku
- biely – viac ako 3 % tuku
- smotanový – viac ako 10 % tuku