Jogurt je kyslo mliečny výrobok, získaný kysnutím mlieka jogurtovou kultúrou (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophillus). Je povolené do neho pridávať aj iné než jogurtové kultúry, napr. bifidobaktérie. Určite by nemali chýbať v našom dennom jedálničku. Má blahodarný vplyv na črevné prostredie a štíhlu líniu. Jogurtom sa prisudzujú rôzne zdravotné účinky.
História jogurtu
Jogurty už patria do nášho jedálnička už tisícročia. Prvý jogurt vznikol náhodným kysaním, pravdepodobne pri kontakte s baktériami, ktoré sa nachádzali vo vnútri vaku z kozej kože, v ktorom sa prepravovalo mlieko. Baktérie v kombinácií s teplým prostredím vo vaku, vytvorili vhodné prostredie pre mliečne kysnutie. Dnes je za kolísku jogurtu považované Bulharsko. Písal sa rok 1905, keď sa v Lekárskom inštitúte v Ženeve podarilo Bulharovi Stamenovi Grigorovovi izolovať z bulharského jogurtu dva osobitné druhy laktobacilov, ktoré tento proces majú na svedomí. Neskôr ich nazvali lactobacillus bulgaricus a streptokok termophilus. Fakt, že objavené špeciálne baktérie majú skutočne aj mimoriadny blahodarný účinok na ľudský organizmus však už nezistil Grigorov, ale až ďalší vedec, Rus Ilja Mečnikov a za tento objav získal dokonca Nobelovu cenu. V spolupráci viacerých vedcov z Pasteureovho ústavu vo Francúzsku dokázal, že baktérie v jogurte neutralizujú toxické látky v črevnej mikroflóre, pôsobia proti viacerým chorobám, posilňujú imunitný systém a predlžujú ľudský život.
Prečo jesť teda jogurt
Jogurty patria medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečnych výrobkov. Pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. V črevách sa tvorí 70 – 80 % imunitného systému. Jogurtová kultúra napomáha k lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v zažívacom trakte. Sú bohaté na bielkoviny, vitamíny A, B2, B12 a D, kyselinu listovú a predovšetkým sú bohatým zdrojom vápnika. Pravidelná konzumácia jogurtov vraj dokáže pozdvihnúť náladu, utlmiť depresie, či dokonca spomaliť starnutie. Stačí jeden malý téglik denne a naša imunita plesá od radosti. Pokožka je zdravšia, netrpíme dermatitídou, ekzémami. Chráni nás pred salmonelózou.
Účinky pre Váš organizmus:
- podpora správnej látkovej premeny,
- podpora imunitného systému,
- zlepšenie trávenia,
- bránenie množeniu škodlivých baktérií,
- znižovanie hladiny škodlivých látok pri trávení,
- optimalizácia hladiny cholesterolu, podpora pri laktácii,
- pozitívny účinok na zdravie dieťaťa,
- ochrana pred infekciami a alergiami.
- je prostriedkom dlhovekosti
Jogurt ako prostriedok chudnutia
Kvôli jeho zníženému obsahu tuku sa osvedčil aj pri redukčnej diéte. Zaraďujeme ho medzi nízkokalorickú potravinu, a jeho probiotické kultúry podporujú proces chudnutia tým, že ovplyvňujú látkovú premenu a vstrebávanie živín. Aj prostredníctvom jogurtovej diéty môžete zhodiť niekoľko kilogramov. Jogurt obsahuje potrebné bielkoviny a v kombinácii so zeleninou a ovocím dodáte organizmu aj vitamíny a minerály v dostatočnom množstve. Denne môžete zjesť päť téglikov bieleho živého jogurtu s nízkym obsahom tuku.
Jogurty podľa obsahu tuku
nízkotučný – do 0,5 % tuku
so zníženým obsahom tuku – od 0,5 do 3 % tuku
biely – viac ako 3 % tuku
smotanový – viac ako 10 % tuku
Jogurty sa môžu jesť spolu s antibiotikami, keďže jogurt prispieva k obnoveniu črevnej flóry, ktorú majú antibiotiká tendenciu čiastočne ničiť, čo spôsobuje riziko hnačiek alebo zápchy. Ale nepreháňajte to, pretože veľké množstvo vápnika môže u niektorých antibiotík znížiť ich účinnosť. Možno sa stretávate u jogurtov s tým, že po otvorení a na povrchu objaví tekutina. Neodstraňujte ju, ale zamiešajte do jogurtu, obsahuje totiž cenný vápnik a bielkoviny.
Zdroje:
http://www.zzz.sk/?clanok=5404
http://www.kafe.cz/krasa-a-zdravi/proc-jist-jogurt-7118.aspx#.Uy7p1fl5NYF
http://www.mamatata.sk/node/212218