Obsah
Zdravotné účinky medu
1. med ako prirodzený zdroj rýchlo dostupnej energie
Nemusíme ani hovoriť o vynikajúcej chuti medu. Je veľkým prírodným zdrojom sacharidov, ktoré zaisťujú silu a energiu pre naše telo. V minulosti bola využívaná pri zvyšovaní výkonu, odolnosti a znižovaní únavy svalov atlétov a vojakov. Na základe toho si preto než pôjdete behať alebo cvičiť zjedzte aspoň jednu polievkovú lyžicu medu pre podanie vyššieho výkonu. Energiu pre svalstvo poskytuje glukóza v mede, ktorá sa do tela absorbuje dostatočne rýchlo, zatiaľ čo ovocný cukor – fruktóza sa vstrebáva do tela pomalšie, ale poskytuje trvalú energiu.2. med ako posilňovač imunitného systému
Výhodou medu je, že má antioxidačné schopnosti. Denná spotreba medu zvyšuje hladinu ochranných antioxidantov. Má antibakteriálne účinky, pôsobí proti niektorým vírusom a plesniam. Pri pravidelnej konzumácie medu sa zlepšuje aj funkcia tráviacej sústavy.3. Med ako liek na zdravotné problémy
Možno málo z Vás vie, že med má anti-karcinogénne vlastnosti, ktoré možno využívať v prevencii proti vzniku nádorových ochorení. Med sa využíva pri liečbe rán a popálenín, pretože je schopný absorbovať vlhkosť zo vzduchu a podporuje hojenie. Pôsobí ako protizápalový prostriedok a svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami zabraňujú rozvoju infekcie. Tlmí zápal, opuch a zmenšuje jazvy. Ďalším jeho liečivým účinkom je schopnosť liečiť bolesť v krku. Nielen upokojuje bolesť v krku, ale aj zabíja určité druhy baktérií, ktoré zapríčiňujú infekciu. A to vďaka svojim úžasným antibakteriálnym vlastnostiam.4. Med ako náprava po nadmernom pití
Med je šetrný k žalúdku a obsahuje zmes prírodných cukrov, ako fruktóza, ktorá urýchľuje oxidáciu alkoholu v pečení a preto je vhodným prostriedkom na odstránenie následkov po nadmernom pití alkoholu. Domáci recept na zlepšenie stavu po nadmernom pití alkoholu: 15 ml tekutého medu, 80 ml pomarančovej šťavy a 70 ml prírodného bieleho jogurtu, Toto všetko dobre vymiešame a užijeme.Zaujímavé fakty o mede
Kvalitný med po čase skryštalizuje. Med, ktorý ani po dlhšej dobe neskryštalizuje sa radí medzi nepravé medy, podozrivé z falšovania. 100 g medu obsahuje:- Sacharidy (cukry) 81 g
- Tuky 0 g
- Bielkoviny 0,3 g, čo je 324 kcal (1360 kJ)