Obsah
Biologická hodnota
Rybie mäso sa vyznačuje vysokou biologickou hodnotou a jeho prednosť oproti červenému mäsu je ľahká stráviteľnosť. Podľa tohto, ryby môžu jesť dokonca chorí a kvôli tomu je rybie mäso v mnohých krajinách považované za diétnu potravinu. Všetky ostatné výživné látky (vitamíny a minerály) prítomné v rybacom mäse tak podľa všetkého predstavujú kompletnú potravinu. Osobitne sa zdôrazňuje obsah kalcia a práve kvôli tomu je vhodná napriklad konzumácia sardely spolu s kosťami.
Príprava
Čo sa týka prípravy, najlepšie je rybu grilovať bez prídavku tuku, pretože iba tak pustí šťavu a vlastný tuk. Ale na potieranie sa môže použiť olivový olej. Dalšou možnosťou je varená ryba pokvapkaná olivovým olejom a najmenej sa doporučuje príprava ryby pečením, alebo vyprážaním. Počas tepelného spracovania nedochádza k významnejším zmenám v štruktúre.
Konzumácia rýb sa doporučuje najmenej dvakrát do týždňa.
Losos, tuniak, pstruh či sardela sú typické ryby, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ale užitočný môže byť aj kapor, ktorého mastné tkanivo ich obsahuje taktiež. Ak rýb niet, výborným riešením je aj rybí olej z kapsúl, ktoré napríklad obsahujú okolo 10% omega-3 mastných kyselín. Vegetariáni, ktorí nekonzumujú ryby sú ohrození, pretože v ich výžive sústavne chýbajú omega-3 mastné kyseliny. O dôležitosti omega-3 mastných kyselín v metabolizme svedčí aj skutočnosť, že teraz sa pridávajú do výživy pre dojčatá a malé deti aj do výživy pre tehotné ženy, (hlavne v prvom trimestri tehotenstva).
EPA a DHA
Rybí olej je prírodným zdrojom EPA a DHA, biologicky aktívnych omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú kľúčovú úlohu v celej rade životných procesov v ľudskom tele. Olej je získavaný z rýb žijúcich v studených arktických vodách.