• 15. februára 2025 15:43

grapefruit znižuje cholesterol a spaľuje tuky

Grapefruit

Grapefruit a jeho výskyt

Grapefruit (citrónovník rajský), Citrus paradisi alebo Citri × paradisi, Grep.
Grapefruit, skrátene grep je subtropická drevina pestovaná pre svoje citrusové plody rovnakého názvu. Grapefruit bol prvýkrát objavený na ostrove Barbados v Karibskom mori, odkiaľ bol odvezený do Ameriky. Grep sa potom pestoval ako okrasná rastlina, ako ovocie je však populárny až od 19. storočia. Pestuje sa v Brazílii, Izraeli, Texase, Kalifornii, na Floride alebo aj v Turecku a Španielsku. Dnes poznáme štyri farebné formy: biely, žltý, ružový a červený.

V poslednej dobe sa veľa hovorí o zázračných účinkoch grapefruitu na naše zdravie.  Grapefruit obsahuje bohaté množstvo vitamínu C, B1 a K.
Väčšina účinných látok je ukrytá v jadierkach grapefruitu a ich pozitívne účinky boli objavené len nedávno. V jadierkach grapefruitu je obsiahnuté množstvo bioflavonoidov, ktoré sú podstatou ich mnohostranného účinku na náš organizmus. Zabraňujú totiž množeniu baktérií, vírusov a plesní, ďalej uľahčujú trávenie, prečisťujú organizmus a posilňujú jeho odolnosť. Majú preventívny účinok proti nachladnutiu, infekciám a zápalom, zlepšujú krvný obeh a zvyšujú odolnosť slizníc. Ďalej sa zistilo, že priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sú schopné zachytávať voľné kyslíkové radikály, posilňovať steny ciev a zabraňovať ich zvýšenej krehkosti, zároveň zabraňujú zhlukovaniu krvných doštičiek a následnému vzniku krvných zrazenín.

Grapefruit spaľuje tuky!

Kto by to bol povedal?! Citrusy – a zvlášť grapefruity – pomáhajú chudnúť, kým ťažké kvetinové vône, brzdia snahu zbaviť sa nadbytočných kilogramov! Japonskí vedci z univerzity v Osake testovali laboratórne zvieratá a zistili, že vône skutočne ovplyvňujú metabolizmus a dokonca významne: myšky, ktoré trikrát týždenne nechali “pričuchnúť” k aróme grapefruitu, pribrali za týždeň v priemere o 20 g menej, ako zvieratá, ktoré nemali žiadne čuchové podnety.

V pokuse bola ešte jedna skupina zvieratiek, ktoré boli trikrát týždenne vystavené levandulovej vôni. Tie pribrali na váhe ešte asi o 20 g viac, ako zvieratá bez vonkajších pachových podnetov. Prof. Nagano, ktorý výskum viedol, hovorí: “Neverím v účinky aromaterapie, takže naše výsledky boli prekvapujúce. Účinok týchto vôní by sa však dal vysvetliť ich vplyvom na vegetatívny nervový systém.”

Ako ukázal výskum, grapefruitová vôňa aktivuje jeho sympatikovú časť a to vedie k zvýšeniu metabolizmu, rýchlejšiemu spaľovaniu tukov, ale aktivita tráviaceho systému sa nemení, takže sa nestimuluje ďalší príjem potravy. Na druhej strane levandulová vôňa aktivovala opačnú časť – parasympatikus – a tým spôsobila spomalenie metabolizmu a súčasnú stimuláciu pocitu hladu.

Extrakt z grapefruitu má všestranné liečivé účinky. Pomáha pri mnohých zdravotných problémoch ale možno ho užívať i preventívne. Účinné látky v ňom obsiahnuté pozitívne stimulujú obranný systém človeka čím minimalizujú nebezpečenstvo prenosu infekčných chorôb, napr. chrípky, hnačky či plesňových ochorení. Výťažky z grapefruitu sú súčasťou tabliet vhodných na vnútorné použitie, alebo kvapiek so všestranným využitím. Pri vonkajšom používaní sú vhodné na ošetrovanie úst a pier, konkrétne sa osvedčili pri popraskaných perách, oparoch, pomáhajú odstrániť afty na ústnej sliznici. Môžu pomôcť pri bolestiach zubov, zápaloch a krvácavosti ďasien. O ich pozitívnych účinkoch sa môžete presvedčiť aj pri nádche, zápaloch vedľajších nosových dutín, pri bolestiach v krku a zápaloch v krku a hltane či pri kašli.
Grapefruitový extrakt možno použiť pri bolesti uší, zápale stredného ucha, osvedčil sa aj pri nečistej, uhrovitej pleti a akné. Jeho účinky môžete vyskúšať aj ak vás trápia lupiny alebo vás svrbí pokožka hlavy. Je vhodný aj na ošetrenie menších rezných raniek, odrenín či popálenín, na miesta poštípané hmyzom, takže by sa mal stať dôležitou súčasťou batožín pri vašich cestách. Výťažok z grapefruitových jadierok môže pomôcť aj pri liečbe rôznych kožných ochorení, ako sú napríklad mykózy, vyrážky, ekzémy, bradavice, pásový opar či lupienka.

Ak trpíte potením či plesňovými ochoreniami nôh, máte zrohovatelú pokožku a kurie oká, alebo vás trápia plesňové ochorenia nechtov, zápal nechtového lôžka alebo zápal pokožky prstov, skúste siahnuť po grapefruitovom výťažku a možno budete prekvapený, čo bola príroda schopná vytvoriť. Vnútorne možno grapefruitový extrakt užívať pri nachladnutí, chrípke či angíne. Osvedčil sa tiež pri žalúdočných a črevných problémoch, ako sú tráviace problémy a nevoľnosť, vredy a zápaly žalúdočnej sliznice. Predovšetkým je však vhodný ako dlhodobá prevencia, na ktorú by sme nemali zabúdať.

Priaznivé účinky grapefruitu využíva i kozmetický priemysel. Pleťové krémy obsahujúce výťažky z grapefruitu zvyšujú prirodzenú ochranu pokožky, dodávajú jej potrebnú hydratáciu a podporujú jej regeneráciu. Grapefruitový extrakt využívajú výrobcovia kozmetiky aj ako súčasť pleťových prípravkov určených na problematickú, nečistú pleť s akné. Kozmetiku obohatenú o účinný grapefruitový extrakt však môžeme dopriať aj celému nášmu telu v podobe sprchových gélov či telových mliek, ďalej prípravkov na starostlivosť o nohy a prípravkov pre intímnu hygienu, ktoré vďaka antibakteriálnym účinkom prírodných výťažkov sú prevenciou proti vzniku rôznych infekcií, mykotických a parazitárnych ochorení. Výťažky z grapefruitu sú dostatočne jemné aj k detskej pokožke, takže sú aj súčasťou detskej kozmetiky. Ak ste sa rozhodli na vlastnej koži vyskúšať tento malý zázrak prírody, nezabúdajte, že grapefruit je aj veľmi chutným ovocím, doprajte si ho teda aj v čerstvom stave a ulahoďte tak svojim chuťovým bunkám.

Biolátky, ktoré grep obsahuje, podporujú spaľovanie tukov, ako aj látkovú premenu cukrov.

Preto zaraďte toto ovocie do svojho denného jedálneho lístka – chudnutie vám pôjde samo od seba. Kto si pred jedlom dopraje polovičku grepu, urobí toho veľa pre svoju postavu!
Dôvod: Horké látky poženú spaľovanie tukov a stabilizujú látkovú premenu cukrov. Toto zistili americkí vedci v pilotnej vedeckej štúdii so 100 pacientmi s nadváhou. Pokusné osoby si pritom mohli vybrať, či pred každým jedlom zjedia polovičku grepu, alebo vypijú pohár čerstvo vytlačenej šťavy. Inak ich stravovacie návyky zostali nezmenené. Aj napriek tomu po dvanástich týždňoch vedci zaznamenali pokles ich váhy v priemere o 1,5 kg. Niektorým osobám váha dokonca klesla o 4,5 kg! Ľudia, ktorí sa stravovali bez tohto ovocného predjedla, schudli v priemere len o necelých 0,3 kg.

Rovnako priaznivá je aj správa, že grepová skupinka mala po jedle v krvi aj menej inzulínu a glukózy. To znamená, že grep podporuje látkovú premenu cukrov a telo ich nepremieňa ako zásoby energie do tukov.

Horké látky na trávenie

Charakteristická chuť grepov je spôsobená horkou látkou naringin. Pôsobí priaznivo na trávenie, reguluje črevnú činnosť, prečisťuje organizmus a podporuje látkovú premenu. Čím je grep horkejší, tým vyšší je obsah vitamínu C (posilňuje imunitný systém). Už jeden kus veľkého grepu (200 g ovocnej drene) pokryje skoro celú dennú potrebu vitamínu C (100 mg). Ak je ovocie už sladké a červené, obsahuje viac betakaroténu (dôležitý na ochranu buniek). Ten naše telo premieňa na vitamín A, ktorý potrebujú oči, pokožka a imunita. Aby ste optimálne pokryli potrebu vitamínov, zjedzte denne jeden biely a červený grep.

A ešte jedno pozitívum: pektín (balastná látka) obsiahnutý v blane podporuje trávenie a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Ovocie však necukrite, pretože by ste si zvýšili hladinu cukru v krvi, pankreas by začal produkovať inzulín a spaľovanie tukov by sa zablokovalo.

Zjedenie jedného grapefruitu denne pomôže znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Osoh z toho môžu mať najmä ľudia s chorým srdcom, pretože vysoké hodnoty cholesterolu v krvi sú rizikovým faktorom pre vznik srdcovo-cievnych ochorení, píšu izraelskí vedci v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Najviac látok stláčajúcich hladinu cholesterolu nadol obsahujú červené grapefruity, zistil tím Šely Gorinsteinovej z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme. Vedci sledovali 57 srdciarov, ktorí absolvovali voperovanie bypassu. Všetci títo pacienti mali vysoké hodnoty cholesterolu, ktoré sa nepodarilo znížiť ani štandardnou liečbou statínmi.

Pacientov od 39 do 72 rokov rozdelili na tri rovnako veľké skupiny: Členovia prvej dostávali mesiac na raňajky jeden červený grapefruit, druhej žltý grapefruit, tretej žiadny grapefruit. Ukázalo sa, že denné dávky tohto ovocia výrazne znížili hladinu cholesterolu pacientov. Najsilnejší účinok mali červené grapefruity.

Vedci sa domnievajú, že tzv. lapače radikálov v citrusových plodoch brzdia škodlivé metabolické procesy a znižujú hladinu cholesterolu. Laboratórne pokusy ukázali, že červené grapefruity majú oproti žltým viac týchto lapačov radikálov a obsahujú aj určité bioaktívne látky. Svoju úlohu však môžu zohrávať aj doteraz neobjavené látky.
Autori štúdie na záver upozorňujú, že grapefruity môžu spolu s niektorými liekmi vyvolávať vedľajšie účinky. Pacienti by preto mali ich konzumáciu konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *