Obsah
Hoci jahody tvorí z 90% voda
Sú veľmi zdravé a chutia dospelým i deťom. Pri zbere si vyberáme menšie aromatickejšie plody. Jahody sú vhodné do každého ovocného šalátu a vynikajúco chutia zmiešané s tvarohom.
Učinky na organizmus
V jahodách sa koncom dozrievania koncentrujú antokyanáty – červené rastlinné farbivá s vysokým obsahom karoténov, ktoré chránia bunky chúlostivého plodu pred škodlivinami a baktériami.
Niektoré triesloviny majú protizápalový a antibakteriálny účinok na jahody aj na ľudský organizmus. Triesloviny – katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri plynatosti a hnačke.
Jahody obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej (má priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek), vitamínu C (posilňuje imunitný systém) a draslíka (pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak).
Jahoda má najviac mangánu spomedzi ovocia. Mangán je nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý výdatne podporuje metabolizmus, je potrebný pre zdravie kostí a tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy. Účinné látky v listoch a koreňoch jahôd sa využívajú vo farmaceutickom priemysle.
Pozitívne účinky:
- detoxikujú črevá
- posilňujú imunitný systém a metabolizmus
- podporujú krvotvorbu a rast buniek
- odvodňujú organizmus a znižujú tlak
- posilňujú kosti, vlasy a pokožku
- zvyšujú sexuálnu vzrušivosť