Obsah
Čo všetko pistácie obsahujú
Pistácie obsahujú množstvo minerálov a zdravých tukov ako sú draslík, proteíny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápnik, zinok, selén a všetky esenciálne aminokyseliny. Ďalej obsahujú veľké množstvo železa a medi. Jedna šálka pistácií obsahuje až 44 % odporúčanej dennej dávky medi, ktorá je nevyhnutná pre zdravé kosti, pri tvorbe červených krviniek a kolagénu, 20 % odporúčanej dennej dávky fosforu a 15 % mangánu. Oriešky ďalej obsahujú fytosteroly, látky redukujúce množstvo LDL cholesterolu v krvi a sú do určitej mieri schopné zabrániť aj vzniku niektorých druhov rakoviny. Skladajú sa z 55 % oleja, 20 % bielkovín a 15 % cukrov, čím sa radia medzi mimoriadne cenné potraviny.Ako rozoznať kvalitné solené a pražené pistácie:
- Škrupina pistácií je okrovo hnedá a hladká bez žiadnych výrazných fľakov.
- Orech musí byť na povrchu aj vo vnútri jasne svetlozelený, na povrchu orieška sa väčšinou nachádza jemná šupka fialovo-hnedej farby.
- Škrupinka by mala byť pekne pozdĺžne prasknutá. Oriešky, ktoré nie sú veľmi prasknuté sa ťažko otvárajú a vo vnútri nie sú príliš slané, ich chuť je potom fádnejšia.
Pistácie a ich účinky
- Sú bohaté na vitamíny, vitamín B je dôležitý pre zdravú nervovú sústavu a svalové tkaniny, vitamín A a E pomáhajú pri detoxikácii organizmu.
- Sú bohaté na horčík, ktorý pomáha absorbovať vápnik.
- Antioxidanty v pistáciách spomaľujú proces starnutia.
- Esenciálne amynokyseliny hlavne arginín pomáha zlepšovať imunitný systém a fenylalanín zlepšuje náladu, znižuje bolesť a obmedzuje chuť na jedlo.
- Fytosteroly v pistáciách zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu v črevách.
- Zvýšená konzumácia pistáciových orieškov Vám pomôže zvýšiť aj príjem vlákniny, ktorá pomáha znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a cukrovky.
- Mangán je dôležitý pri tvorbe kostnej hmoty a pri metabolizme cholesterolu.
- V pistáciách sa tiež nachádza beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a podporuje zdravie očí.