• 16. októbra 2024 5:48

Spoznajte kúzlo fazule

fazuľa

Fazuľa patrí ku komplexným sacharidom, ktoré dokážu zasýtiť organizmus na dlhú dobu. Telo ich spracúva pomaly, preto sa aj cukor do krvi dostáva priebežne a plynule. Eliminuje prejedanie sa a tak chráni pred obezitou. Patrí medzi najlacnejšiu formu proteínov a je veľmi jednoduchá na prípravu.

Čo všetko vlastne fazuľa obsahuje

Fazuľa, ktorá poskytuje skvelú ochranu proti mnohým chorobám obsahuje veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny. Patrí medzi výborné zdroje mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B. Fazuľa neobsahuje žiadny cholesterol. Najviac vlákniny má biela fazuľa – 24,5 g/100 g. Obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá stabilizuje DNA a predchádza jej mutáciám, čo je veľmi dôležité pri prevencii nádorových ochorení. Ďalej obsahuje aj fytáty, sú to látky, ktoré fazuli slúžia ako zásobárne fosforu, patria k silným antioxidantom a majú schopnosť vychytávať voľné radikály.

Účinky fazule

  • obsah proteínov vo fazuli sa pohybuje od 21 do 25 %
  • fazuľa je vhodná na stavbu svalovej hmoty pretože je bohatá na aminokyseliny
  • chráni pred civilizačnými ochoreniami, pretože je bohatá na vlákninu
  • keďže obsahuje málo tuku, tým pomáha udržiavať primeranú hmotnosť a zdravú hladinu cholesterolu v krvi
  • nízky glykemický index fazule udržuje stabilizovanú hladinu krvného cukru
  • fazuľa chráni pred rakovinou
  • energia z diétneho fazuľového jedla sa neukladá v tele tukových zásob, preto odborníci odporúčajú fazuľu aj pri redukčných diétach a ako prevenciu nadváhy
  • povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže jedovaté látky a tuky
  • pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
  • obsiahnutý mangán je dôležitý pre zdravý rast vlasov
  • –        znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu a hladinu serotonínu, hormónu štastia

Vedeli ste, že…

… odborníci odporúčajú jesť strukoviny minimálne 4-krát do týždňa. Rýchle riešenie: fazuľa v konzerve. Jedna plechovka fazule (2 porcie) obsahuje:

80 % dennej dávky vlákniny

40 % dennej dávky kyseliny listovej

35 % dennej dávky draslíka

40 % dennej dávky horčíka

20 % dennej dávky vápnika

Je lepšie konzumovať sušenú alebo konzervovanú fazuľu ?

Nutričné hodnoty oboch fazúľ sú takmer rovnaké. Jedni preferujú konzervovanú fazuľu, lebo je to pohodlnejšie, ale druhí sú zástancami sušenej fazule. Poďme si ukázať aký je medzi nimi vlastne rozdiel.

Sušená fazuľa neobsahuje žiaden sodík. Naopak, konzervovaná fazuľa má pomerne  vysoký obsah sodíka (1/2 šálky konzervovanej fazule obsahuje asi 20% odporúčaného denného príjmu sodíka). Ak máte problémy s krvným tlakom alebo z iných zdravotných dôvodov musíte obmedziť príjem sodíka, držte sa sušenej fazule.

Konzervovaná fazuľa má trvanlivosť niekoľko rokov, čo výrobcovia dosiali pridaním mnohých konzervačných látok. Rovnako výrobca volí rôzne dochucovadlá. Naopak, pri použití suchej fazule, ktorú budete variť sami, presne viete, aké ingrediencie pridáte.

Bolo preukázané, že väčšina vnútra plechoviek obsahuje toxický bisfenol A (BPA). Existuje podozrenie, že bisfenol A je jedným z hlavných dôvodov nárastu počtu diabetikov a ľudí postihnutých obezitou. Štúdie ukázali, že Bisfenol A prenikajúci do krvi vykazuje u živého organizmu estrogénu aktivitu. Dokáže napodobňovať vlastné telesné hormóny, čo môže viesť k rakovine prsníkov, prostaty, nástupu skorej puberty u dievčat, poruchám srdca, hyperaktívnym poruchám správania, cukrovke, obezite.