Hoci sa sýtozelené hlávky brokolice ešte celkom neudomácnili v každej kuchyni, stali sa v priebehu niekoľkých rokov veľmi obľúbenou súčasťou mnohých jedálnych lístkov. A celkom právom: brokolica sa ľahko pripravuje, je zdravá, dostať ju kúpiť aj v zmrazenom stave a vynikajúco chutí samostatne, ale aj ako príloha k rozličným pokrmom. Je bohatým zdrojom sekundárnych rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsobí to, že nestráviteľné uhľovodíky v žalúdku napučia a zabezpečia dlhotrvajúce nasýtenie. Je teda ideálna pri chudnutí…
Obsah vitamínov a minerálov
Liečivé účinky brokolice
Ďalšou výhodou brokolice je jej nízka energetická hodnota. Obsahuje až 90% vody, žiaden tuk a len veľmi málo sacharidov. Napriek tomu má vysokú nutričnú hodnotu. Pokiaľ držíte diétu, konzumáciou brokolice zabránite tomu, že vašmu telu budú chýbať životne dôležité látky. V 100 g brokolice je len 33 kcal. Len pre porovnanie. Rovnaké množstvo mrkvy má 41kalórií a kelu 46 kalórií. Uvedené hodnoty teda priamo predurčujú konzumovať brokolicu počas diéty. Zabudnúť na ňu by nemali ani diabetici.
Nové výskumy dokazujú, že brokolica je vynikajúca najmä pre žalúdok. Zložka, nájdená v brokolici, dokazuje vyšší účinok než moderné antibiotiká v boji proti baktérii helicobacter pylori, o ktorej je dokázané, že spôsobuje žalúdočné vredy a ktorá je považovaná za pôvodcu väčšiny prípadov rakoviny žalúdka.
Spracovanie
Brokolicu kupujeme zelenú s uzavretými kvietkami bez akýchkoľvek známok plesne a hniloby. Pokiaľ má brokolica žltozelenú farbu, nie je čerstvá alebo nebola dobre skladovaná. Kvalitnú ružicu môžeme skladovať jeden alebo dva dni v chladničke na mieste určenom pre zeleninu.
Môžeme ju konzumovať surovú v šalátoch napríklad s jogurtom. Tepelne ju upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Podávame s lyžičkou kvalitného oleja pre čo najlepšie využitie betakaroténu.
zdroj: aktivis.sk
:: Tagy: brokolica, metabolizmus, minerály, trávenie, vitamíny, zelenina